De inhoud van de zijkolom wijzigen

Veel websites maken gebruik van een zijbalk. Deze zijbalk vul je met widgets. Dit zijn als het ware losse blokjes met verschillende functies die je aan je website toevoegt. Dit kan een stuk tekst zijn, maar ook een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief. In de zijbalk kan je meerdere widgets onder elkaar plaatsen. Tevens kan het zijn dat er onderaan je pagina (in de footer) ruimte is voor widgets.

Widgets wijzigen

De gebruikte widgets kan je terug vinden bij weergave → widgets. Aan de linkerkant zie je de widgets die beschikbaar zijn voor jouw website, aan de rechterkant zie je de widgets die in jouw website gebruikt zijn.

widgets-wordpress

In dit voorbeeld zijn er 3 locaties waar je widgets toe kan voegen, dit aantal en hun naamgeving varieert per website en wordt bepaald door het template. In dit voorbeeld is een agendawidget gebruikt, in de balk zie je staan evenementen agenda. Als er een titel is ingevuld wordt deze ook weergegeven, zowel in het beheerdeel als op de website (dit voorbeeld is zonder titel).
Als je de titel of de inhoud van de widget wilt wijzigen kan je de widget open vouwen door op het pijltje rechts in de balk te klikken. Nadat je klaar bent met de wijzigen klik je rechtsonder op opslaan.
widget-open-klappen

Widgets verwijderen

Om een widget te verwijderen, moet je deze eerst openvouwen door op het pijltje rechts in de balk te klikken. Linksonderin de widget staat de optie verwijderen.

Widget toevoegen aan de zijkolom

Vouw de widgetruimte eerst open. Als je maar 1 widgetruimte hebt is deze al opgevouwen. Ga met de muis op de titel van de widget staan die je wilt toevoegen. Klik 1 keer en houd de muis ingedruk. Nu is het mogelijk om de widget in de widgetruimte te slepen. Nadat de widget in de widgetruimte is geplaatst zal deze vanzelf open vouwen. Nadat je klaar bent met gegevens invoeren klik je rechtsonder op opslaan.

De volgorde van de widgets wijzigen

Je kan de volgorde wijzigen door de widgets boven of onder een andere widget te slepen. Ook kan je ze naar een andere widgetruimte slepen.

Veel gebruikte Widgets

Aangezien de te gebruiken widgets per siteverschillen is het onmogelijk om hier een volledige opsomming te geven.

  • Tekst: In deze widget kan alleen kale tekst zonder opmaak worden ingevoegd.
  • Black Studio TinyMCE: Deze widget kan zowel voor tekst als afbeeldingen worden gebruikt. De interface is hetzelfde als bij pagina’s/berichten. Let met afbeeldingen op dat deze niet breder zijn dat de zijbalk
  • Afbeelding widget: Voor het plaatsen van 1 afbeelding. Als je meerdere afbeeldingen wilt gebruiken plaats je de widget meerder malen in widgetruimte.
  • Aangepast menu: Om een aanvullend of extra menu te tonen. Dit menu moet eerst aangemaakt worden bij weergave → menu
  • Widgets voor social media integratie